Ketola ja Komero

Ketolan talon pihapiiriä 1900-luvun alussa.
Ketolan talon päärakennus 1900-luvun alkupuolella.

Naapureita

Ketolan talo sijaitsi 1980-luvulle asti Tyrvään / Vammalan Ketolan kylässä, noin 5 km Vammalasta Tampereelle päin ja Komerolan kylän Komero siirrettiin isossajaossa sen lähelle, muutaman sadan metrin päähän.

Yhteisiä esi-isiä

Ketolan ja Komeron suvut ovat perin tyrvääläisiä — huolimatta monista esi-isistä, jotka ovat tulleet Vampulasta, Huittisista ja Punkalaitumelta. Niinpä molemmissa suvuissa on yhteisiä esi-isiä, eniten Houhajärven Yli-Houhalasta ja Sammaljoen Kuutilta.

Vaimo naapurista

Tyrvään Komerolan kylässä Iso-Komeron Kalle ja Annastiina, os. Äijälä, saivat uuden naapurin vuonna 1861, kun Sammaljoelta Jarkolle Ruoksamon kylään tullut ja siellä (Kallialaa lähellä) yhdeksän vuotta asunut Juha Fredrik Höyly osti Ketolan ratsutilan sukulaiseltaan. Juha Fredrikiä ja hänen vaimoaan Leena Karoliina, o.s. Mäki-Nikallia, alettiin kutsua Yli-Ketolaksi.

Muuttokuormassa kohti Yli-Ketolaa oli jo kaksi Ruoksolan Jarkolla syntynyttä tyttöä:Hilma Karoliina, s. 1857, (myöh. Tuohiniemi, 1905 lähtien Mäntysaari) ja Matilda Vilhelmiina, s 1860, (myöh. Tammi).

Iso-Komeron Juha Kallenpoika, s 1847, oli viisitoistavuotias, ja uuden naapurin vanhin (eloon jäänyt) tyttölapsi Hilma Karoliina Yli-Ketola 10 vuotta nuorempi. Ujoksi tiedetty Juha saattoi jo silloin seurata reippaan ja aktiivisen Hilman kehitystä lapsesta neitoseksi. Kun Juha sitten lopulta valitsi Hilman puolisokseen - vai Hilmako valitsi? - hän tiesi kenet sai. Ellei tuttua Hilmaa olisi ollut saatavilla, hiljainen Juha olisi entisen pojan tavoin joutunut valittamaan: "Kyllä sinun isä kelpas, kun sait äitin ottaa, minun poloisen täytyy mennä hakemaan vaimoa vieraasta paikasta."

Häät pidettiin asianmukaisten kolminkertaisten kuulutusten jälkeen Hilman kotona 24.1.1876, ja vihkipappina oli C. C. Grahn.

Tahdon! Sukuseura syntyy

"Tahdon!" sanoi suuri joukko ketolalaisia ja komerolaisia 10.6.2000 sukutapaamisessa, sukukirjan julkaisemisen yhteydessä, kun tiedusteltiin, halutaanko perustaa yhteinen sukuseura. Vaihtoehtoina oli mm. erikseen Komeron sukuseura ja Ketolan sukuseura.

Kahden suvun yhtymisen yhdeksi sukuseuraksi siunasi Sukuseurojen liitto, jolta kysyttiin neuvoa ja joka sanoi, että pitää tehdä sellainen seura, joka jäsenistä tuntuu sopivalta.

Sukuseura Ketola & Komero ry perustettiin 9.9.2000. Rekisteröinti toteutui 24.1.2001.

Perheen kuopus Juha Iso-Komero, s. 1847, joutui jättämään Komeron talon Herman-veljelleen, s. 1839, joka oli 8 vuotta vanhempi. Talo jäi aina vanhimmalle ja nuoremmat lähtivät usein torppareiksi, kuten Juha Iso-Komero nuoren perheensä kanssa Kiikoisten Meskalan Tuohiniemeen. - Hilma oli kyllä Yli-Ketolan sisaruksista vanhin, mutta mies meni talon isännyydestä puheen ollen aina naisväen edelle. Niinpä Yli-Ketolaan tuli uudeksi omistajaksi Hilman pikkuveli Juho Paavo Yli-Ketola, s. 1863.